Går det bra att kombinera trägolv från Siljan med golvvärme?

Absolut. Följ monteringsanvisningarna som finns att ladda ner på vår hemsida. På golvbranschen.se finns också många bra tips och råd. Där hittar du också handboken “Trägolv på golvvärme”. Det är viktigt att golvet monteras med skruv när det ska läggas på golvvärme.

Jag har hört att man kan lägga golvet flytande, alltså att man limmar ihop brädorna, men inte fäster dem i underlaget. Är det en bra metod?

Nej, det blir sällan bra. Golvet rör sig med årstiderna och risken finns att limmet släpper och du får en glipa mellan brädorna. Ett flytande golv tål inte heller tunga möbler, som exempelvis en bokhylla. Vi rekommenderar alltid montering med skruv, undvik att lägga golvet flytande.

Går det bra att lägga ett trägolv från Siljan i exempelvis kök och hall, där slitaget är större?

Ja, det går bra. Tänk på att vårda golvet lite extra. Rengör och behandla regelbundet. I hallen kan det vara en god idé att lägga klinkers direkt innanför dörren. För ett extra bra resultat rekommenderar vi våra strukturborstade golv.

Varför är era golv behandlade med hårdvaxolja och inte lack?

Lack ger en kall och hård yta, vilket gör att mycket av den genuina, varma känslan som man är ute efter när man lägger ett trägolv går förlorad. Hårdvaxoljan ger en slitstark och fuktavvisande yta som är lätt att underhålla.

När jag ska lägga golvet – vilka verktyg behöver jag?

Hammare, slagkloss, såg, skruvdragare, kofot, vinkelhake, riktsnöre, kilar,  avståndsklossar, tumstock, penna och trälim för ändsponten.

Vilken längd ska golvskruvarna ha?

30 mm skruv till 14 mm golv, som monteras på 12–16 mm plywood/ golvspånskiva på betongplatta. 41 mm skruv till 14 mm golv som monteras på träbaserat undergolv  utan betongplatta. 41 mm skruv till 20, 25 och 30 mm golv, som monteras på 12–16 mm  plywood/golvspånskiva på betongplatta.57 mm skruv till 20, 25 och 30 mm golv på reglar eller annat träbaserat  underlag utan betongplatta.

När golvet är fastskruvat – hur kan det då röra sig?

Det kan röra sig mellan fästpunkterna och det uppstår mindre springor mellan brädorna.

Hur ska jag sköta mitt trägolv från Siljan?

På sidan Skötsel av trägolv kan du läsa våra rekommendationer för skötsel av ditt Siljan-golv.