Siljan miljögolv

Produkter från växtriket

Våra furugolv behandlas i två steg – först en grundbehandling där de pigmenterade golven får sin färg, därefter görs en ytbehandling med hårdvaxolja.

Grundbehandling

Till de oljor som är pigmenterade används en olja som vi i dagligt tal kallar kinesisk träolja, en olja som utvinns ur nötter och som ursprungligen kom just från Kina. Den korrekta benämningen numera är Tungoil. Pigmenten är framställda av mineraler, dvs de är liksom oljan inte syntetiska utan de består enbart av nedbrytbara naturprodukter.

Hårdvaxolja

Hårdvaxoljan är baserad på tallolja och sojaolja. Talloljan utvinns genom ångdestillation av barr, småkvistar och kottar från träd i barrsläkten (Pinus), vanligen från arten Tall (Pinus Sylvestris).
Tallolja används ofta till produkter för rengöring och desinficering, exempelvis såpa, på grund av dess antibakteriella egenskaper och väldoft. Sojaoljan utvinns genom pressning av sojabönor. Sojaolja används ofta vid färgtillverkning, i livsmedelsindustrin, vid tillverkning av hudvårdsprodukter och läkemedel. Vår hårdvaxolja är alltså framställd enbart av produkter från växt-riket, skonsam mot människa och biologiskt nedbrytbar i naturen.

Ett bra val

Alla ytbehandlingsprodukterna för våra massiva furugolv är helt fria från formaldehyd. Tillsammans innebär de beskrivna egenskaperna att dessa golv är ett bra val för allergiker.